Бутербро́д
, а, чол.
від нім. Butterbrot, утвореного з іменників Butter – масло і Brot – хліб.
Шматок хліба чи булки з маслом, сиром, ковбасою або якимись іншими харчами —
наклада́нець, нця, чол.
1. На столі красувалися курячі фрикасе, теляча душенина, бараняча печеня, стаброві кармонадлі, а ще різноманітна яринова мізерія зі сметаною і жовтцем, зеленець огірковий, смажені мнюхи з журавлиною та велика таця з накладанцями — Юрій Винничук, Мальва Ланда, 2003.
2. У переліку страв, що їх пропонують відвідувачам кафе «У сестер» на 234-му кілометрі траси Київ – Харків (Лобкова Балка Хорольського району на Полтавщині), читаємо назву «накладанці». Відчуваючи незвичність не типової не лише в цьому, а й інших регіонах назви, господарі вважали за потрібне навести в дужках загальновживаний відповідник – «бутерброди» — gazeta.ua, 23.12.2013.
3. Є українське слово «накладанець» – зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти — Україна молода, 68/2015.
4. Їм не потрібна була кава з накладанцями — Жан-Крістоф Ґранже, Пасажир, переклад Леоніда Кононовича, 2017.
5. Канапе, канапка, накладанець, бутерброд – усе це назви страви, що часто стає у пригоді, коли треба швидко накрити стіл — volyn.com.ua, 29.12.2019.
Спробуйте LanguageTool
Покращуйте свої тексти миттєво
- Перевіряє граматику та стиль української мови
- Працює на майже будь-якому веб-сайті (Gmail, Facebook, Twitter)
- Реєстрація не потрібна
Спробуйте LanguageTool
Покращуйте свої тексти миттєво
- Перевіряє граматику та стиль української мови
- Працює на майже будь-якому веб-сайті (Gmail, Facebook, Twitter)
- Реєстрація не потрібна