Желе́

, невідм., сер.
від фр. gelée, утвореного від дієслова geler – замерзати, пов’язаного з лат. gelare – заморожувати.
Згусла страва, виготовлена внаслідок охолодження з соку, молока, вина та ін.  — драглі́, і́в,

  • Словом драглі українці традиційно позначали загуслий м'ясний відвар, виготовлений у спосіб, схожий до виготовлення желе. Однак у кількох словниках це слово використано як відповідник саме до желе, зокрема таке є в "Словарі російсько-українському" Уманця та Спілки (1893–1898) , "Російсько-українському академічному словнику" за редакцією Агатангела Кримського та Сергія Єфремова (1924–1933), "Російсько-українському словнику" Овсія Ізюмова (1930), "Російсько-українському словнику технічної термінології" Івана Шелудька й Тодося Садовського (1928) та ін. 

Спробуйте LanguageTool

Покращуйте свої тексти миттєво

  • Перевіряє граматику та стиль української мови
  • Працює на майже будь-якому веб-сайті (Gmail, Facebook, Twitter)
  • Реєстрація не потрібна
Дізнатись більше

Спробуйте LanguageTool

Покращуйте свої тексти миттєво

  • Перевіряє граматику та стиль української мови
  • Працює на майже будь-якому веб-сайті (Gmail, Facebook, Twitter)
  • Реєстрація не потрібна
Дізнатись більше