Шампіньйо́н
, а, чол.
від фр. champignon – гриб, пов’язаного з лат. campaniolus – польовий.
Їстівний гриб із родини пластинникових, що має сіру або білу шапинку й тонку білу ніжку —
печери́ця, і, жін.
1. Він з приємністю думав про се і разом думав, що на обід будуть сьогодні молоді печериці, які Палажка несла уранці в приполі з городу — Михайло Коцюбинський, Коні не винні, 1912.
2. Ще минулого місяця прийшов сюди і почав, як то він уміє, чуда-дива розповідати «пане добродію» про їхнє зразкове господарство, про пасіку, про ферму срібних лисів, про якісь надто модерні сушарні для фруктів, про пивниці для печериць, про якесь спеціальне вино з шипшини — Ірина Вільде, Сестри Річинські, 1964.
3. Під провінціальними дерев’яними хідниками, до яких не тулиться французьке слово тротуар, дитина збирала гриби печериці під вогкими дошками — Олександр Семененко, Харків, Харків…, 1977.
4. Його розпечене ліжно смерділо так, наче це був погріб, у якому розводили печериці — Курт Воннегут, Бойня номер п’ять, переклад Володимира та Лідії Дібров, 2014.
5. Для цього печериці очистити, добре промити, порізати, помістити в каструлю, залити водою, довести до кипіння, прибрати накип, додати сіль, лавровий лист, цілу очищену цибулину і кубики моркви — Україна молода, 5/2019.
Спробуйте LanguageTool
Покращуйте свої тексти миттєво
- Перевіряє граматику та стиль української мови
- Працює на майже будь-якому веб-сайті (Gmail, Facebook, Twitter)
- Реєстрація не потрібна
Спробуйте LanguageTool
Покращуйте свої тексти миттєво
- Перевіряє граматику та стиль української мови
- Працює на майже будь-якому веб-сайті (Gmail, Facebook, Twitter)
- Реєстрація не потрібна